Údržba kola aneb jak se starat o kolo před i během sezóny

Přichází jaro a s ním i čas vytáhnout kolo ze zimní skrýše. Kromě prvních jarních vyjížděk je to ale i příležitost věnovat vašemu kolu také trochu péče. Protože čím více budete o kolo pečovat, tím víc bezstarostných kilometrů si na něm užijete.

udrzba-kola 

Průběžná údržba jízdního kola je základ

A určitě by do vašeho seznamu úkolů určitě měla patřit. Ne nadarmo se říká, že nejdřív jsou povinnosti a pak radosti. Možná si řeknete, že kolo neobsahuje žádný motor či složitý mechanismus, takže si hravě poradí také s trochou zaschlé špíny atd. Ale není tomu tak. Díky pravidelné údržbě kola si ušetříte starosti i peníze za opravy. Pokud ale chcete ušetřit navíc i čas, rádi Vám s kompletním servisem samozřejmě pomůžeme v rámci naší liberecké pobočky.

Díky pravidelnému servisu se na vaše kolo budete moci lépe spolehnout, nehrozí vám tolik mechanických poruch a návštěv servisů. Navíc důkladná péče o kolo pomáhá s prodlužováním jeho životnosti. Čím víc péče svému kolu dáte, tím déle vás bude ochotně vozit. Ale žádný strach, není to žádná věda a brzy si postup servisu kola osvojíte natolik, že se stane příjemnou rutinou nejen na jaře.  

Na jaře i během cyklistické sezóny

Péči o kolo můžeme rozdělit na dvě části - pravidelnou a před/posezónní. Tu pravidelnou dělejte ideálně před každou cestou. Na předsezónní údržbu kola je čas právě teď. V první řadě zkontrolujte, zda je vaše kolo dostatečně čisté, zda brzdy brzdí a pneumatiky jsou v dobrém stavu. Takovou rychlou kontrolu zvládnete během chvíle i před vyjížďkami.

Čistota je až na prvním místě

Na jaře je ale vhodné kolo zkontrolovat důkladněji. Dopřejte svému kovovému společníkovi maximální wellness a po důkladné očistě namažte namáhaná místa cyklistickou vazelínou či speciálním přípravkem (např. Bike Workx Grip). Vhodný přípravek se postará o to, že nečistota se právě na tato místa nedostane a taky poslouží jako ochrana proti korozi. V případě, že zimní skladování (a únava po sezóně) zapříčinily to, že je vaše kolo potřeba vyčistit, určitě sáhněte po specializovaných čističích pro kola. Součástí jarního servisu kola svépomocí by měla být i kontrola jednotlivých komponentů, případně jejich výměna. 

Nevypustily vaše gumy duši?

Je určitě vhodné také důkladně překontrolovat stav pneumatik. I přesto, že na podzim byly vaše gumy v naprostém pořádku, zima se na nich mohla podepsat. Zkontrolujte, zda gumy nejsou příliš staré, opotřebované, případně na nějakém místě zpuchřelé. Co se teď zdá jako drobná vada, to vám na výletě může pořádně zkomplikovat den. Gumy by také měly být řádně nahuštěny. I to může z hezkého dne udělat zbytečné trápení.

Kdo maže, tomu to dobře jede!

Nejen gumy ale dokáží cyklistům pořádně zavařit. Proto údržbu směřujte rozhodně i směrem k řetězu. Zkontrolujte, zda není řetěz příliš uvolněný či ztuhlý. Nabízí se také optimální příležitost doplnit mazivo řetězu tak, aby vše fungovalo přesně podle vašich představ. Před aplikací oleje či jiného mazání na kolo nezapomeňte všechny zmíněné části důkladně očistit. Jinak totiž hrozí, že si jednotlivé části kola jen poničíte. V případě, že pro své kolo chcete udělat něco extra, vrhněte se například na navoskování sedlovky.

Vždy připraven!

Správný cyklista (stejně jako skaut) jistě ví, že kdykoliv se může stát úplně cokoliv. Proto doporučujeme mít i na cyklovýletech po ruce například přípravek na lepení duše, knoty na opravu pláště a základní nářadí pro údržbu kola. Nikdy nevíte, kdy a jaký defekt vás zrovna potká. Začátek cyklosezóny je zároveň vhodnou dobou pro inventuru právě těchto pomůcek každého cyklisty. Co jste loni spotřebovali a s čím jste vůbec nebyli spokojeni. Na výlet doporučujeme nevyjíždět také bez pumpičky.

Kam s ním, aby kolo dlouho vydrželo?

Půl práce s údržbou si ušetříte, pokud budete své kolo mimo i v průběhu sezóny skladovat na vhodném místě. Určitě vás nepřekvapí, že dlouhodobý pobyt venku kolu určitě příliš svědčit nebude. Ideálním místem pro skladování kola je suchý prostor se stálou teplotou, Ideální je garáž či sklep vybavený vhodným držákem, ať už na stěně či zemi. Díky tomu se nemusíte bát případných pádů atd. Vyberte také místo, na kterém není zvýšená prašnost - přímo vedle brusky na dřevo není nejvhodnější místo pro uskladnění.