Proč sáhnout po elektrokole?

Technologie jdou mílovými kroky vpřed a pokud zrovna nejste fanoušek šlapání do kopce, ale projížďky na kole vás baví, nemusíte se držet jen na rovinkách. Řešením je elektrokolo. Šlapání do kopce ale není jediným důvodem, proč zvážit koupi nového e-kola. V dnešním článku vám proto ukážeme výhody elektrického kola i představíme některé z našich oblíbených elektrokol.

jake-vybrat-elektrokolo

Proč sáhnout po elektrokole? 

Možná teď namítnete, že s e-bikem budete mít mnohem více starostí, než s klasickým kolem. Od servisu až po nabíjení. Není ale třeba se zbytečně obávat. Stejně jako neelektrické kolo, je vhodné svého e-miláčka vzít jednou ročně na servis do profesionálního servisu. Tam zkontrolují seřízení, gumy i účinnost brzd. A pokud máte strach o časté nabíjení, i tady nejsou nutné. Elektrická kola mají různý dojezd, takže pokud jezdíte spíš kratší cesty (například do práce či po městě), stačí vám menší baterie, na dlouhé cesty v přírodě zase větší. Ale zase ušetříte spousty sil a vlastní energie, což mnohdy není k zahození. 

 

Šetřete síly na zážitky 

Právě ušetření vlastních sil a těla je jedním z hlavních přínosů, pokud do vaší cyklo stáje zařadíte e-kolo. Můžete se proto vydat klidně i dál a objevit spoustu nových míst. Nemusíte proto řešit, zda vám na daný výlet bude stačit kondice a ušetřenou energii můžete využít třeba na návštěvu nějaké zajímavé památky. Ačkoliv cyklistika je krásný koníček, třeba takové prudké stoupání ve velkém vedru asi není nejoblíbenější částí. S elektrokolem vyšlapete i strmý kopec s úsměvem na tváři. 

 

E-kolo je nejen pro mladé cyklisty

Nižší náročnost může přitáhnout ke krásám ježdění na kole i ty, které velká namáhavost tradičního kola jinak odrazovala. Skvělým pomocníkem je i pro starší cyklisty, kteří se cyklovýletů nechtějí vzdát, ale zároveň by jim větší fyzická zátěž neudělala dobře. Velkou výhodou je i snadná ovladatelnost, díky které si jízdu na e-kole hravě osvojí právě i starší ročníky. Nesmíme zapomenout taky na to, že elektrický pohon kola šetří nejen energii, ale taky klouby. Lékaři je často doporučují jako vhodnou formu cvičení pro pacienty s artrózou či špatnými koleny. 

 

Hubněte i na e-kole

Ano! Možná zvažujete obléct cyklodres a šlápnout do pedálů, protože chcete být na čerstvém vzduchu a zároveň udělat něco pro svoje tělo či třeba zhubnout. Oproti častým představám si ale skvěle zasportujete i na e-biku. Není to jen o tom, že byste nasedli a nechali se vozit. Motor kola vám pouze pomůže tak, aby byla zátěž přesně podle vašich představ. Průzkumy navíc ukázaly, že oproti tradičnímu ježdění na kole spálíte při jízdě na e-kole jen o 20 % kalorií méně. Zase ale na něm déle vydržíte, takže se elektrokolo hodí i k hubnutí a posílení svalů.

Do práce na kole? Jde to i bez sprchy.

Určitě to znáte, ranní zácpy ve větších městech zaberou obvykle věčnost. Pak je možná na čase přesedlat do cyklistického sedla. Je ale potřeba počítat s tím, že sice ušetříte čas na cestě, mnohdy ale musíte hned v práci zamířit do šatny a sprchy. To je čas a starost navíc. Při jízdě na kole s elektrickým pohonem se tolik nezapotíte, takže můžete z kola rovnou na schůzku (tedy, podle outfitu). Navíc ušetříte peníze za benzín, čas v koloně i naši planetu. Z hlediska ekologie tak může být e-kolo dobrým řešením, pokud chcete jezdit na kole, ale odrazuje vás právě nutnost převlékání či sprchy. Průměrné e-kolo navíc stojí mnohem méně než auto na elektrický pohon a je méně náročné na údržbu. 

To, že do elektrokola se určitě investovat vyplatí bychom už měli. Pojďme siteď představit už zaručené pecky z naší pestré nabídky elektrických kol

Elektrokolo do města Kellys

Jako první vám chceme ukázat elektrokolo Kellys Tygon R50. Pokud vás ježdění po městě láká jen občas, ale zároveň si rádi vyrazíte překonávat i složitější terény, tohle kolo vás bude bavit. Díky středovému motoru Shimano Steps E7000 si hravě poradí i s větším kopecem a nabídne vám výkon až 250 W. Potěší i skvělé jízdní vlastnosti, přehledný displej na řídítkách nebo dojezd až 150 km díky integrované (ale vyjímatelné) baterii s kapacitou 20 Ah. Prostě e-kolo do pohody i nepohody, ideální volba pro milovníky terénní jízdy.

elektrokolo-kellys-tygon-r50-lime-29--2021

Více na https://www.urban-sport.cz/horska-elektrokola-2/kellys-tygon-r50-blue-29--2021/?variantId=148640

   

Horské elektrokolo Powerfly 4

Dalším v našem výběru je Trek Powerfly 4. Jak už název napovídá, jedná se o elektrické horské kolo (MTB), které můžete bez problémů vytáhnout i na delší cyklotripy. Ale dobře se hodí i na dojíždění, traily či jinou rekreační cyklistiku. Velkokapacitní integrovaná baterie s kapacitou 625 Wh vám umožní i delší cesty. To je spousta příležitostí objevovat svět i další a další traily. Navíc potěší i její snadné ovládání a možnost nabíjet baterii i mimo kolo. To se hodí, pokud bydlíte v paneláku a v kolárně nechcete nabíjet. Za zmínku stojí i kvalitní pohonný systém Bosch, nebo chytrý režim eMTB, který chytře dávkuje energii podle terénu, abyste si na tomto mountain biku mohli užívat co nejdéle. Protože to opravdu stojí za to. Suma sumárum je Trek Powerfly 4 optimální pro všechny, kteří chtějí všestranné elektrokolo, které jim umožní objevovat každý koutek, ale nezklame ani při cestách po městě.

elektrokolo-trek-powerfly-4-625-w-matte-solid-charcoal--matte-miami-29--2022

Více na https://www.urban-sport.cz/horska-elektrokola-2/elektrokolo-trek-powerfly-4-625-w-matte-solid-charcoal--matte-miami-29--2022/ 

 

Horské elektrokolo CTM

Pokud s elektrokoly teprve začínáte a hledáte e-bike s příznivou cenou, pak pro vás máme CTM Pulze. Jedná se o elektrické horské kolo, se kterým se můžete vyrazit do hor i na rovinku. Kromě nižší ceny je velkou výhodou i elektromotor Bafang, který je navržen pro optimální přenos síly při šlapání. Baterka vám přinese dojezd 50 - 150 km, podle toho, jak moc velkou budete chtít podporu. Celkově ale vystačí i na delší výlety do hor. Za zmínku stojí i vysoká odolnost a kvalitní materiály. Jako první horské ekolo to může být rozhodně dobrá volba se skvělou cenou.

elektrokolo-ctm-pulze-29--seda-cervena-2021

Více na https://www.urban-sport.cz/horska-elektrokola-2/ctm-pulze-29--seda-cervena-2021/