Jak vybrat sjezdové lyže? Velké srovnání sjezdových lyží!

Na výběr perfektních sjezdových lyží je vždy ten správný čas, navíc teď když panují největší výprodeje roku. Které lyže se ale hodí právě pro vás? Na jakém typu by měli jezdit začátečníci a pokročilí? Co za materiály existuje a jaká kritéria při výběru sledovat? Pojďme si ve výběru lyží udělat jasno. 

 jak-vybrat-sjezdove-lyze

Podle značky

Nejsnadnější způsob, jakým pořídit nové lyže – podle své oblíbené značky. Na Urban Sportu pro vás vybíráme jen ty prověřené a nabyté moderními technologiemi, takže se nemusíte bát, že zvolíte špatně. Nechybí legendární Atomic, rakouský průkopník v průmyslu lyžařského sportu. Máme i jejich hvězdy typu Atomic Redster G9 Revo S, které využívají technologie světového poháru a na nichž si ničím nerušenou jízdu za každých podmínek vychutnají pokročilí sjezdaři či experti na lyžování. 

Zastoupení u nás má také neméně proslulý francouzský výrobce alpského, snowboardového a severského vybavení – Rossignol. Vynikajícím výběrem pro zkušené, sportovně laděné lyžaře na upravené svahy mohou být carvingové lyže Rossignol, které oplývají sportovně elegantním vzhledem a patří do limitované edice.

Svou precizní práci představuje i německá značka Völkl, která se rovněž řadí mezi špičku výrobců na poli lyžařského vybavení a své požadavky u ní uspokojí sportovní i rekreační lyžaři. Nabízí totiž stabilní lyže do všech sněhových podmínek. 

 

 

Podle úrovně lyžaře

Měkká, široká a spíše kratší. Taková by měla být lyže pro začátečníka. Pokud se s lyžováním teprve seznamujete, poohlížejte se po snadno ovladatelných modelech. Takových, které vám dodají jistotu a nebudou vám při jízdě klást odpor. Měkčí lyže s malým vykrojením vám zajistí větší stabilitu a odpustí i některé lyžařské nedostatky. Krátká velikost vám zase pomůže lépe se pohybovat v zatáčkách. Hezky a hladce po oblouku, pomalu a klidně, nikam to nehnat. Začátečnice a rekreační lyžařky mohou zkusit napříkladAtomic Cloud 14 WB. 

Na sjezdovkách už máte leccos odježděno, znáte své limity a perfektně ovládáte techniku? Pak se jako pokročilý lyžař můžete pustit i do tvrdších, výkonnostnějších a rychlejších modelů typu Rossignol Hero Elite LT. Podrží vás sendvičová konstrukce a jádro s titanalovým vyztužením, geometrie lyží s univerzálním rádiusem vám zase umožní vychutnat si dlouhé i kratší oblouky. Lyže jsou poháněné novými technologiemi a přináší plynulost a stabilitu za každých podmínek. Všechno, co potřebujete pro pohodový sjezd i při vyšších rychlostech, kdy lyže nekladou příliš velký odpor a ani vy nemusíte vynakládat tak velkou energii na jejich ovládání. 

Experti chtějí ještě více. Tady už jde o dynamickou, razantní a velmi vysokou jízdu, kterou tlačí vaše sportovní ambice. Nejde o rekreační aktivity, ale skutečně o sport. Proto i lyže musí dobře vypadat a podávat obrovský výkon. Modely vynikají svou tvrdostí, mívají dřevěné jádro kombinované o další materiál a udržují si stabilitu i při vysokých rychlostech. Od svého uživatele nicméně vyžadují sílu a bravurní schopnosti sjezdování. Závodního ducha v sobě nese např. značka Blizzard Model Quattro RS70. Tyto carvingové lyže navržené přímo pro vrcholové lyžaře mají dřevěnou závodní sendvičovou konstrukci a dvojité titanové a karbonové zesílení. Pokud jsou vaší doménou rychlé oblouky, tohle jsou vaše nové lyže.

 

 

 

Podle oblouku

Čím kratší oblouky chcete s lyží na hraně vyjíždět, tím menší rádius musí mít. A naopak. Lyže s menším rádiusem do 13 m jako napříkladBlizzard Alight bývají živější a samy od sebe točivější. Ostřeji s nimi zatočíte a velmi pohodlně povedete kratší oblouk. Na druhou stranu, při přímé jízdě můžete pocítit určitý neklid. 

Ideálem pro většinu lyžařů se stávají lyže s rádiusem od 13 do 16 m. Určeny pro střední oblouky, dobře ovladatelné a stabilní i při rovné jízdě. Pokud jsou vaším stylem hladké oblouky na čerstvě upravené sjezdovce, koukněte například naBlizzard Firebird HRC

Třetí variantu nabízí lyže s rádiusem nad 16 m, kterým vyhovuje dlouhý oblouk. Jsou to napříkladRossignol Hero Elite. Velmi zkušeným lyžařům poskytnou značný klid při přímé jízdě nebo jízdě na vleku a zároveň přesnou kontrolu a stabilitu v zatáčkách. 

 

Podle materiálu

Materiál je zásadní přísadou, kterou sledují zejména pokročilejší jezdci. Má totiž vliv na kvalitu sjezdu.  Pojďme si ho tedy rozebrat u jádra, což je vlastně taková kostra lyže. Cenově nejdostupnější bývá polyuretanová pěna. Výhodou je její měkkost a poddajnost, což se hodí pro začátečnické lyže s vyšší ovladatelností. Horších kvalit ale nabírá při vysokých rychlostech. Pestřejší portfolio nabízí dřevo, které může pocházet z několika druhů a často bývá navrženo i v kombinaci s dalšími materiály. Měkčí variantu představuje například topol, tvrdší pak buk. U dřevěného jádra očekávejte vyšší cenu než u polyuretanu. 

Kromě jádra se přidávají další výztuhy, aby lyže nabyly ještě větší tvrdosti a odolnosti. Setkat se můžete hned z několika typy materiálů – lehká a relativně pevná skelná vlákna, pružný, pevný, lehký i tlaku odolný karbon, tuhý i tlumící flax, velmi pevný a lehký kevlar, titan nebo grafen či tlaku odolný titanal. Jednotlivé výztuhy se samozřejmě liší i svou cenovkou. 

Třetí kategorii ohledně materiálů tvoří skluznice. První možnou variantou je skluznice extrudovaná, která je měkčí a pórovitější. Tento typ se nemusí tolik udržovat a bývá nejčastější volbou u levnějších lyží. Druhou možností je skluznice sintrovaná. Obsahuje menší množství pórů a odolává vnějšímu poškrábání, musí se však častěji voskovat. Najdete ji u modelů střední a vyšší kvality. Poslední možnost představuje skluznice grafitová, která se pyšní skvělými sjezdovými vlastnostmi a dobrou prací s voskem. Vzniká tak, že do sintrované se doplní příměs grafitu. O to vyšší cenu ale také má. 

 

Podle délky lyže

V určení správné délky lyže se kombinuje vaše lyžařská zdatnost i preference. Kratší modely nabízí lepší ovladatelnost oproti delším variantám. Ty však zase poskytují stabilitu i při vyšších rychlostech. Krátká lyže snadněji zatáčí i bez dokonalé techniky, dlouhá zase jede plynuleji. Začátečníkům se většinou doporučuje lyže o něco kratší, než měříte. Obvykle se udává délka k bradě nebo nosu. Pokročilejší mohou sáhnout po stejně dlouhých nebo o něco delších, než je vaše výška.  

Dejme si konkrétní tipy. Pro vaše malé lyžaře juniory můžete sáhnout po lyžích značky Fischer RC4. Vydovádí se na nich zejména děti, které se nebojí to pustit z kopce naplno. Jelikož váha těchto lyží je redukovaná, tak se bude malým sjezdařům lépe ovládat a nemusí pro oblouky a udržení stability vynaložit tolik síly.

Dalším tipem na pohodlné lyže jsou sjezdovky Salomon S-Max. Lyže jsou speciálně prohnutí, takže se vám bude velice snadno zatáčet a udržíte stabilitu i ve vysoké rychlosti. Navíc na nich zvládnete ustát i veškeré nerovnosti na svahu, technologie Monocoque totiž obstarává laminátovou vrstvu kolem jádra lyže. Dostpné jsou od 130 do 160 cm.

Sportovní lyžařky milující rychlost delších oblouků mohou povolit uzdu lyžímBlizzard Elevate.Díky měkkému kompozitovému jádru si můžete při sjezdu dovolit i sem tam nějakou chybu a celý den na kopci na nich náležitě užijete. Seženete je u nás ve velikostech od 130 do 169 cm.