Jak namazat běžky na klasiku - pro začátečníky

Jste přesvědčeni, že máte vypilovanou techniku jízdy, dali jste si záležet s výběrem těch správných běžeckých lyží, ale stále vám to nejede na 100%? Pokud s běháním na lyžích teprve začínáte, je možné, že podceňujete správné ošetření lyží. Voskování je klíčové k tomu, aby lyže jely parádně z kopce i do kopce. Pokud si dáte to úsilí a věnujete čas přípravě běžek před samotnou jízdou, lyže se vám odvděčí, nebudou se zadrhávat a nebudou na sebe lepit sníh. 

 

Jaké vosky použít, kolik vrstev a v jakých místech? To si ukážeme krok za krokem právě teď. 

 jak-namazt-bezky-na-klasiku

Pozor na typ lyže

Než se pustíme do celého procesu mazání, je podstatné hned na začátku zmínit, že samozřejmě každý typ lyže potřebuje čistou skluznici a použití vhodných přípravků, každý typ lyže také zároveň potřebuje jiný druh péče.

Tady je základ, který by měl znát každý běžkař:

  • na skluznou část lyže užíváme vždy skluzné vosky
  • na stoupací komory mažeme stoupací vosky
  • na běžky s šupinami nebo běžky skin používáme přípravky proti namrzání
  • na combi běžky používáme přípravky na jako klasické lyže

Stoupací vs. skluzné vosky - v čem je rozdíl?

V následujícím postupu o správném voskování se budeme bavit o pojmech, jako je stoupací a skluzný vosk, stoupací komora a skluzná plocha. Pro lepší pochopení si tedy hned řekneme, co je co. 

stoupaci-a-skluzne-vosky

Každou běžku respektive její skluznici je možné rozdělit do tří částí. Přední část od špičky, středovou část a zadní část u patou. Přední a zadní část nazýváme skluznou plochou a používáme na ně skluzné vosky a středová část se nazývá stoupací komora a mažeme ji tedy stoupacím voskem.

 

Jak zjistit délku stoupací komory?

Stoupací komora se liší v závislosti na druhu stoupacího vosku, pro klister je komora kratší, než pro tuhý stoupací vosk. Stoupací komoru nejlépe nastavíme pomocí flextesteru přímo v prodejně při pořízení nových lyží, nebo doma pomocí papírové čtvrtky. Najdeme si zcela rovnou plochu, postavíme se na lyže, zapneme boty do vázání, poté papírovou čtvrtku podvlečeme pod lyži a suneme jí směrem vpřed a poté směrem vzad, ideálně za asistence druhé osoby. V bodě, kde se čtvrtka zastaví, jste na konci stoupací komory. Poté si stoupací komoru označíme nesmývatelným fixem na bočnici lyže. Postup opakujeme i na druhé lyži. Pro klister stoupací komoru zkrátíme o zhruba 3 cm na obou stranách a rovněž označíme nesmývatelným fixem. Pro lepší adhezi vosků můžeme stoupací komoru zdrsnit jemným smirkovým papírem.

 

Zdá se vám to složité a ptáte se, proč nestačí jeden vosk? Pro správné pochopení je důležité vědět, jak běhání na lyžích vlastně funguje. Středovou část lyže (stoupací komoru) díky naší hmotnosti prošlápneme a zatížíme, stoupací vosk umožní zabržení běžky a dopomůže odrazu směrem v před. Pokud bychom stoupací vosky nepoužívali nebo je nanášeli špatně, běžka by prokluzovala a nedorazila se.

 

Jak správně mazat běžky krok za krokem

  • Čištění je základ

Stejně jako se liší povětrnostní podmínky, liší se i použití stoupacích vosků. Proto stoupací vosky smýváme podle potřeby a nanášíme jiný vosk podle podmínek. Budeme potřebovat smývač, škrabku a utěrku (nejlépe z netkané textílie).

Nejprve tedy škrabkou stáhneme stoupací vosk dolů a následně použijeme smývač. Ten naneseme na papírový hadřík a jemně v rámci stoupací komory utřeme starý vosk. Vosk se bude pomalu rozpouštět. Většinou výrobce uvádí nechat smývač působit 1 až 2 minuty a poté do sucha otřít čistící utěrkou na běžky.

Tip: Nepoužívejte ředidla, ani podobné chemické kapaliny. Smývače jsou speciálně vyvinuty pro šetrné čištění lyží, aby nenarušily strukturu skluznice. 

 jak-cistit-bezky-pred-jizdou 

  

  • Voskování skluzným voskem

V tuto chvíli přichází už čas na samotné voskování. Začneme se skluzným voskem na přední a zadní části lyže. Nastavíme si žehličku na správnou teplotu. My budeme v tuto chvíli používat červený vosk vhodný do teploty - 4 až + 4 stupně - pro takový vosk si nastavíme teplotu žehličky 130 stupňů. Teploty tání vosku bývají zpravidla udávány na obalu.

 vosk-na-skluzne-plochy

Vosk nejprve rozehřejeme o plochu žehličky a následně naneseme na skluzné plochy, potom vosk už samotnou žehličkou zažehlíme.

 

Počkáme zhruba 10 - 15 min, až vosk zatvrdne a přesvědčíme se, že je lyže studená. Následně vosk stáhneme pomocí škrabky na žlábek a škrabky na skluznou plochu. Nejdřív žlábek a hrany, potom skluznici.

jak-voskovat-lyze

 stahovani-vosku

 

Škrabkou na žlábek vedeme plynulý tah od špičky lyže až ke stoupací ploše, pozornost věnujeme i stranám/hranám lyže. Potom vezmeme škrabku na skluzné plochy a vedeme stejný tah po celé ploše lyže. 

 

jak-namazat-bezky

Po strhnutí vosku škrabkou použijeme měděný, nebo kombinovaný kartáč a skluznici vykartáčujeme. Použijte zhruba 5 až 8 tahů kartáčem. Pro fajnšmekry mazající vosky HF s vysokým obsahem fluoru doporučujeme použít kartáč z koňské žíně, s touhle výbavou bude skluz dokonalý. Vždy jedeme kartáčem směrem od špičky lyže až k patě. Ze skluznice tak odstraníme veškerý vosk a ten zůstane pouze ve struktuře skluznice.


jak-mazat-bezky

 

  

  • Voskování stoupacím voskem

 Se skluznými plochami jsme hotovi, teď se tedy ještě pověnujeme stoupací komoře. Na tu použijeme jen stoupací vosk, který naneseme rovnoměrně po celé střední části lyže. Stoupací vosk po nanesení důkladně zakorkujeme

stoupaci-vosk

Rozhodně doporučujeme tento krok neuspěchat a dokonale korkem vrstvu vosku zahladit, měla by být téměř neviditelná. V ideálním případě tento postup opakujeme, stoupací vosk je možné vrstvit a použít klidně až tři vrstvy. Každou vrstvu důkladně zakorkujte. Určitě doporučujeme nanést více tenkých vrstev než pouze jednu silnou. 

 jak-zakorkovat-vosk

Tip: Je také možné kombinovat vosky do vrstev podle očekávaného průběhu počasí. Z praxe: ráno vyjíždím za teploty -5°C, vracím se před obědem, kdy už je slunečno a teplota +2°C, za předpokladu těchto podmínek zvolíme první vrstvu červený stoupací vosk a druhou vrstvu (první kterou začneme sjíždět) stoupací modrý vosk.

 

Kdy použít klistr?

Klistr je tekutý druh vosku, který je ideální vzít si na pomoc, pokud je sníh hrubozrnný, teploty nad nulou a stopa obsahuje hodně vody. Rovněž doporučujeme si jak Klister, tak i tuhé stoupací vosky přibalit na výlet s sebou.

k-cemu-pouzit-klistr

Klistr tedy nanášíme rozehřátý na stoupací komoru do tvaru hadu. Poté ho ideálně palcem (může být i škrabkou) důkladně rozetřeme do stoupací komory běžky. Pozor Klister má po nanesení vyšší profil, než je tomu u stoupacích tuhých vosků, proto je stoupací komora pro klister kratší.


jak-aplikovat-klistr

Teď jsou vaše běžky dokonale připraveny na podmínky i té nejdrsnější magistrály, přejeme krásnou jízdu.