Skin běžky se mažou! Nebo nemažou? Zjistěte, jak to je

clanek_bezky

 

Skin běžky jsou vybavené mohérovými pásy ve stoupací komoře. Mohlo by se zdát, že je není třeba mazat. Že ve stoupání pěkně podrží a na rovince pojedete jako po másle. Jenže tohle není tak úplně pravda…

Mohérový pás je na běžkách proto, abyste nemuseli běžecké lyže mazat na odraz. Hodně vám ulehčí život, protože se před jízdou není třeba patlat se stoupacími vosky. A hlavně když v kopci zabíráte, neztrácíte síly a nervy tím, že vám to podkluzuje. Určitě si vybavíte chvíle, když jste promazali a ve stopě jste se pěkně potrápily.

BEZKY-1

S mohérovými pásy na běžeckých lyžích vyjedete kdejaký kopec. Kdybyste ale nenamazali skluznice, vaši parťáci vám snadno ujedou. A vydáte víc energie, než je potřeba. Tady najdete všechny běžečké vosky. Rekreační s jednoduchou aplikací pomocí houbičky i závodní běžecké vosky do konkrétních podmínek. Ale i skin běžky se musí mazat, na skluz 

Pečlivá péče o mohérové pásy prodlužuje jejich životnost

Při údržbě mohérových pásů se zase tak moc nenadřete. Postupem času se sice zašpiní, ale nemusíte je hned měnit. Existují specializované přípravky na jejich čištění, které nereagují s lepidlem mohérových pásů a nepoškodí je. Tady vsaďte na kvalitní jistotu, třeba na Swix Skin Cleaner.

 vosky

Ještě hladší skluz a žádné namrzání s impregnací mohérových pásů

Mohérové pásy na běžeckých lyžích většinou nemají tendenci namrzat. Pokud ale chcete mít jistotu, využijte impregnaci. Nejdříve pásy vyčistěte přípravkem Swix Skin Cleaner od špičky k patě za pomoci hadříku. Pak naneste Swix Skin care Pro Cold a hurá do stopy. Pojede vám to ještě líp a pásy nenamrznou.

Když dojde na výměnu mohérových pásů, zmáknete to sami

Nic netrvá věčně, ani životnost mohérových pásů. Když dojde na jejich výměnu, je to jednoduché:

  1. Pro odstranění starých pásů použijte kvalitní žehličku, zahřejte pásy na teplotu zhruba 120 až 130 °C. Pokud nemáte žehličku, vezměte manželce fén na vlasy. :)
  2. Pásy opatrně odstraňte ostrým nožem. Začněte vždy směrem od patky lyží ke špičce.
  3. Použijte odstraňovač vosku a pečlivě vyčistěte skluznici od zbytků lepidla. Nechte vyschnout. Určitě nepoužívejte agresivní rozpouštědla.
  4. U nových pásů se ujistěte, že směřují ve správném směru. Pokud po nich přejedete prstem směrem odpředu dozadu, neměli byste cítit žádný odpor.
  5. Odlepte cca 5 cm ochranného filmu na začátku nového pásu. Umístěte odlepenou část pásu do drážky na skluznici a pečlivě zmáčkněte prstem.
  6. Pás nalepte do drážky směrem od špičky lyží k patce tak, že jednou rukou sundaváte ochranný film a druhou rukou přitlačujete nový pás do drážky. Důležité je v tomto kroku netahat za pás, protože jeho délka přesně odpovídá drážce na běžkách.
  7. Na závěr několikrát pohlaďte pás směrem od špičky k patě a přitlačte ho tak rovnoměrně do drážky. Pokud narazíte na nějakou nerovnost, rukou jí vyhlaďte.

Podívejte se na video návod

 

Šťastnou jízdu!