Osvoboďte svou mysl běháním v noci. Jak na to a co je třeba?

 

Dny se zkracují a tma začíná pohlcovat chvíle, kdy se dá po práci běhat ještě za světla. Je čas vrhnout se na běhání v noci, které má své kouzlo. Vědci dokonce zjistili, že pohyb za tmy má hodně kladné stránky…

 

 

Někdo si v běhání za tmy libuje, někdo se mu snaží vyhnout. Ten, kdo to s běháním myslí vážně, se tomu ale nevyhne. Tma je čím dál tím hladovější a od podzimu užírá víc a víc hodin světla. Jenže dneska už běhání v noci není nic neobvyklého a má řadu svých výhod.

 

Míň čumilů, víc místa a fůra nových zážitků

Město ve tmě žije stále dál. Jen tak trochu ukrývá své obrysy. A čím dál se dostanete od světel lamp a světelného smogu, tím je to větší dobrodružství. Krajina vypadá úplně jinak, mění se atmosféra a pocity z běhu získávají jiný charakter.

Oči už nemají takovou sílu, ale podrží vás ostatní smysly. Najednou slyšíte věci, který byste jindy neslyšeli. Najednou se musíte soustředit na techniku běhu, která se zlepšuje sama od sebe.

 

Podle studie se noční trasy zdají jednodušší…

Na Univerzitě v Essexu zkoumali noční běh na cyklistech. Studie Davida Parryho se zaměřila na výkonnost v závislosti na odlišných optických a vizuálních podmínkách. Čím více toho cyklisté viděli, tím obtížnější se jim trasa zdála.

Zjednodušeně se tak dá říci, že čím méně v noci toho vidíte, tím se vám zdá trasa lehčí. Takže si dáte víc do těla a přijde vám to na pohodu.

 

Potřebujete stále jen běžecké boty. A hodí se dobrý zdroj světla

Vlítněte do tmy. Nic vám nebrání. Stačí vám k tomu kvalitní běžecké boty. Třeba značky Tecnica, které vám upečeme přesně na míru.

Důležité je taky světlo. Dokud běžíte pod lampami veřejného osvětlení, ještě to s přehledem dáte. Jakmile se ale vydáte prozkoumat neosvětlený park nebo se vydáte za hranice města, chce to dobrou čelovku. S mobilem v ruce se opravdu běhat dost dobře nedá

Kvalitní volbou jsou například čelovky Petzl. Koupíte základní modely za pár stovek, ale i vytuněné mašiny, které prosvítí i tu nejtemnější tmu.

Mrkněte na porovnání, ty levné čelovky se na běhání moc nevyplatí - nevidíte pořádně na cestu a hlavně - nemusí na sobě mít žádné reflexní prvky a nejste vidět ani vy...

 

 

Den v noci s čelovkou Petzl

 

Pro porovnání s levnou čelovkou ze supermarketu

 

Nabíjení přes USB je také moc fajn (kde jsou ty doby, kdy jsem kradl do čelovky baterky z ovladače) 

 

 

 

Nezbývá než říct – užívejte si běh ve tmě!