Jak vybrat lyžařskou helmu a brýle?

Dny, kdy jsme sjížděli svahy jen s čepicí na hlavě, jsou dávno ty tam. V dnešní době už potkáte jen málokoho, kdo si troufne na svah bez helmy. Přilba se tak stala důležitou součástí výbavy každého lyžaře i snowboarďáka. Jedná se nejen o bezpečnostní, ale také o funkční prvek, stejně jako je to tomu v případě lyžařských brýlí. Když svištíte svahem s větrem o závod, tak se nechcete nechat oslnit sluncem nebo ohrozit svůj zrak ostrým větrem nebo poletujícími kousky ledu. 

Ale jak vlastně vybrat tu správnou helmu a brýle, aby vás ochránily a dopřát si tak skvělý zážitek z lyžování? Poradíme vám!

jak-vybrat-lyzarskou-helmu

Jak vybrat velikost helmy

Základem je zvolit správnou velikost helmy. Tu zjistíte změřením obvodu hlavy ve výšce zhruba 1,5 cm nad obočím a kousek nad ušima. Nezapomeňte, že každá helma si po čase trošku "sedne" a měla by být proto při nákupu raději těsnější. Volná helma bude sice trošku pohodlnější, ale při pádu vás nemusí tak dobře ochránit. Nejlepší je samozřejmě vyzkoušet si helmu přímo v obchodě, protože tak nejlépe poznáte, zda vám správně sedí a zkušený odborník na prodejně vám s tím poradí.

Většina lyžařských helem se vyrábí ve více velikostech. Vybírejte tedy i podle pohlaví a věku. Pro mladší lyžaře doporučujeme juniorskou helmu Atomic Savor Visor JR Pink 21/22, pro dámy lyžařskou helmu RELAX RH24G Stealth a pro pány přilbu Atomic Four Amid Pro Black CB 21/22.

 

 

Srovnání lyžařských helem

Všechny typy helem musí splňovat normu EN 1077. Ta zaručuje splnění evropských směrnic bezpečnosti a tedy určitý standard ochrany. Helmy se vyrábějí ze skořepiny, kde existují 3 typy:

✔️ Hardshellové helmy – jedná se o dražší variantu helem. Konstrukce vnější i vnitřní skořepiny jsou vyrobeny zvlášť a následně slepené. To způsobí rozložení působení nárazu po celé délce přilby, navíc díky tomuto systému je podpořena dobrá cirkulace vzduchu. Nevýhodou je váha, kdy tento typ helmy je zpravidla spíše těžší. Helma hardshellového typu je například Atomic Savor Visor Stereo White Heath 21/22.

✔️ Inmoudlingové lyžařské helmy nemají sice tak dobré ventilační systémy, tím ale jejich nevýhoda končí. Jsou složeny z lisovaného polystyrenu a vnější skořepiny, které jsou velmi stabilní a dobře absorbují údery. Pokud v takové helmě spadnete, hlava je dobře chráněna a deformuje se pouze místo v polystyrenu. Tento typ je levnější a lehčí než hardshellové typy helem. Pokud zvolíte inmoudlingovou helmu, doporučujeme například Atomic Count XTD Black 21/22.  

Nemůžete se rozhodnout? Pak zvolte hybridní lyžařské helmy. Jedná se o kombinaci hardshellové a inmoudlingové helmy, kde horní část helmy je tvořena tvrdou skořepinou a spodní část polystyrenem, který zaručuje lehčí hmotnost. Doporučujeme Salomon Helma Husk Prime 21/22 black.

 

 

Další parametry

✔️Odvětrávání

Jak už jsme v článku naznačili, helmy mohou mít různé typy odvětrávání. Začátečníkům bude stačit menší odvětrávání, neboť nejezdí tak rychle. Pokud jste zkušenější a jezdíte rychleji, pak budete potřebovat lepší regulaci odvětrávání. Počítejte však s tím, že helmy s lepším odvětráváním jsou zpravidla dražší. Je to dáno tím, že mají více otvorů a aby mohla být zaručena bezpečnost, je potřeba použít dražší materiály. Dámskou helmou s dobrým odvětráváním je například lyžařská helma Relax STEALTH RH24P, páni mohou sáhnout po lyžařské helmě Relax STEALTH RH24Q. Oproti tomu pasivní ventilační systém má například helma Atomic Redster REPLICA White 16/17.

 

 

✔️Polstrování

Zda pod helmu vzít čepici, volte podle polstrování helmy. U většiny přileb na snowboard i lyže lze polstrování vyjmout a můžete ho tak i vyprat nebo usušit. Helmy s malým polstrováním vás tolik nezahřejí, budou vám však stačit, pokud jste spíše rekreační lyžař. Pokud na horách trávíte více času, zvolte raději více polstrování, nicméně je potřeba počítat, že takové helmy však budou trošku dražší. Některé helmy, jako například Salomon Icon2 M White Pop 19/20 umožní i nošení sluchátek pod helmou.

✔️Lyžařské helmy se štítem

V neposlední řadě si musíte rozmyslet, zda chcete helmu se štítem, tzv. visorem nebo si pořídíte lyžařské brýle zvlášť. Helmy s visorem jsou ideální pro ty z vás, kteří nechtějí mít ve výbavě další komponent nebo ví, že hrozí, že si brýle zapomenou doma nebo ve ski baru. 

Brýle jsou zabudované do helmy, zajišťují tak větší zorné pole. Navíc jsou takové brýle pohodlnější, protože vám netlačí na obličej a spánky. Takovou helmou může být Atomic Savor Visor Stereo White Heath 21/22 pro pány nebo lyžařská helma Atomic Savor Visor JR Red 21/22 pro dámy. Při nákupu helmy se zabudovanými brýlemi si však pořádně ověřte, že vám správně přiléhají k obličeji.

Oproti tomu helma bez brýlí je vhodnější například pro lidi, kteří nosí dioptrické brýle. Helma Atomic Revent+ Dark Blue 19/20 reprezentuje tento typ helmy. Výhodou také je, že můžete lehce změnit barvu brýlí a zároveň můžete vybírat lyžařské brýle přesně podle svého gusta. 

 

 

Nejlepší lyžařské helmy na sjezdovky

✔️Helma Salomon Cruiser 2

Tato unisexová lyžařská helma značky Salomon vás potěší zejména vysokým stupněm ochrany vaší hlavy, a to díky vrstvě EPS 4D. Ta chrání hlavu před otřesy a zároveň je vysoce pohodlná. Důmyslně umístěné odvětrávání zase zajistí dobrý tepelný komfort při lyžování. Hodí se nejen na sjezd, ale i na další lyžařské a snowboardové disciplíny.

✔️ Helma Atomic Four Amid Pro


Pro lyžařské fajnšmekry a ostřílené sportovce máme all-mountain přilbu na lyže i snowboard od značky Atomic. Model Four Amid Pro se pyšní vysokou ochrannou schopností, takže se nemusíte bát, ať už budete zkoušet novou černou sjezdovku nebo nový trik na skokánku. Potěší i klip na lyžařské brýle. Jedná se o vysoce kvalitní helmu pro ty, co to s lyžováním myslí opravdu vážně.


✔️ Helma POC ito Skull Light

Nejpopulárnější dětská lyžařská helma z portfolia POC za poslední léta. Používá stejnou technologii jako verze Fornix, která je pro dospělé. Helma vyniká svou lehkostí a skvěle reguluje odvětrávání. Díky aramidové pletenině, která je obsažena ve vršku jádra, je zvýšena ochrana v případě pádu při nižší rychlosti a vyšší síle. 


Jak vybrat lyžařské brýle?

Pokud se chystáte na lyžovačku ať už jen v Čechách nebo na alpské sjezdovky, nepodceňte ochranu svého zraku. Lyžařské brýle chrání nejen proti větru nebo sněhu, ale i proti nečistotám nebo mírnějším nárazům. Na co se při výběru zaměřit? Především na barvu skla, tvar zorníku a velikost, ale i na další parametry. Všechny si na následujících řádcích rozebereme.

jak-vybrat-lyzarske-bryle

Zásadní bude vybrat barvu skla. Vliv na výběr barvy skla má hlavně počasí a světlo. Pokud svítí sluníčko je ideální šedá, hnědá až černá barva – typ S3 (například Atomic Revent L FDL. Pokud hlásí oblačno a měnící se počasí, zvolte raději modrou, fialovou až červenou barvu – typ S2 (například brýle Salomon Sense Black Marble/Univ.Ruby 19/20). Pro zhoršené počasí, mlhu a slabé sněžení zvolte žlutou až oranžovou barvu skla (Atomic Four Q Stereo white 21/22), typ S1.

Pokud hledáte univerzální lyžařské brýle pro všechny situace, sáhněte po fotochromatických brýlích (S1-S3). Takové brýle jsou citlivé na UV záření a reagují na sluníčko. To znamená, že se zesvětlí, pokud se zatáhne a naopak ztmaví, pokud sluníčko zase vysvitne. Nevýhodou u takových brýlích je, že proces "ztmavení" skel chvilku trvá, může se tak stát, že po krátkou dobu na svahu moc neuvidíte. Navíc je tento typ i trochu dražší. Z pánských brýlí se jedná například o brýle Salomon Cosmic Photo Blk/AW Blue 20/21, dámy mohou sáhnout například po brýlích Salomon Cosmic Photo White/AW Red 20/21.

 

 

Co také nepodceňte, je tvar zorníku. Rozlišujeme dva druhy, cylindrický zorník nebo sférický zorník.

Cylindrický zorník je běžnější, vyznačuje se nižší celou a pružností. Nicméně nevýhodou je, že kvůli pouze jednomu zakřivení budete mít trošku zkreslené vidění do stran. Jsou vhodnější spíše pro začátečníky. Cylindrický zorník mají například brýle Rossignol Spiral blue 20/21.

Oproti tomu sférický zorník je vhodnější pro zkušenější jezdce, neboť kopírují tvar očí a mají lepší zakřivení. Uvidíte přes ně i do stran. Pánové mohou zvolit například brýle Atomic Count 360° HD Red 21/22, dámy Rossignol Ace Hero W 20/21.

 

✔️Další parametry

Správná velikost – brýle by vás neměly tlačit na nose, musíte přes ně hezky vidět. Zároveň vám nošení brýlí musí být příjemné. Nicméně nezapomeňte, že jde pořád o bezpečnostní prvek, tudíž vybírejte takové, které vás nebudou tlačit, ale pořád budou správně doléhat k obličeji.

Kompatibilita s helmou – pokud jdete vybírat lyžařské brýle, vždy zkoušejte zároveň s helmou. To proto, že vám brýle musí do helmy pasovat tak, aby nikde nepronikal vzduch a nebylo volné místo.

Výstelka – ta se nachází v místech, kde se brýle dotýkají obličeje. Můžete se setkat s výstelkou z molitanu, který je levný a pohodlný. Vhodný je zejména pro začátečníky. Pokud budete mít brýle na očích intenzivněji, zvolte raději molitanovou vrstvu s odolnou vrstvou na povrchu. Jedná se sice o dražší typ, nicméně se vám výstelka nezačne časem drolit a mizet. 

 

Nejlepší lyžařské brýle

✔️ Brýle Salomon Sense Acces
Pokud koukáte po dámských lyžařských brýlích, které jsou za dobrou cenu, ale zároveň nabízejí spoustu výhod, pak mrkněte na brýle Salomon Sense Access. Ty kromě elegantního designu nabízejí i vysoké pohodlí, úpravu proti zamlžování a dobrou jasnost i ochranu očí. Potěší i hypoalergenní materiál, díky kterému se nemusíte bát alergických reakcí.

✔️ Brýle Atomic Savor Big
Vysoce kvalitní pánské brýle na lyže i snowboard od značky Atomic. To je model Savor Big. Jejich velkým benefitem je masivní zorné pole, vysoká ochrana proti oslnění i zamlžování. To vše v kombinaci s vysokou bezpečností a komfortem. Navíc je možné je nosit také s dioptrickými brýlemi. Doporučujeme pro zkušené lyžaře a snowboarďáky, kteří si potrpí na kvalitu a nespokojí se s málem. 

✔️ Brýle Rossignol Spiral Mirror
Unisexové brýle Rossignol Spiral Mirror vás nadchnou velkým výhledem bez omezení. Jsou vyvinuty pro všechny lyžařské a snowboardové disciplíny a i pro ty, co se bez dioptrických brýlí neobejdou ani na svahu. Samozřejmostí je ochrana proti zamlžování. Potěší ale i dvouvrstvá pěna, díky které za chvíli zapomenete, že nějaké brýle vůbec máte. Tyto brýle na lyže jsou skvělou zlatou střední cestou.