Jak vybrat elektrokolo

Proč si pořídit elektrokolo? A podle jakých parametrů ho vybírat? Vysvětlíme si všechna úskalí právě teď.

Obliba kol na elektrický pohon neustále vzrůstá. A právem. Vždyť kdo by si nechtěl užít pohybu na čerstvém vzduchu, krásných tras nejen po České republice, ale bez nadměrné zátěže a propoceného cyklistického dresu. Elektrokolo je navíc skvělou alternativou k přepravě do práce. Nemusíte se mačkat v MHD, čekat v kolonách aut a do práce dorazíte svěží a s dobrou náladou. Kdo by to nechtěl, že? Kola na elektrický pohon jsou prostě moderní a zábavný způsob, jak si užívat volný čas i dojíždění do práce. Mimochodem, věděli jste, že v letech 2020 až 2023 se předpokládá, že nového majitele najde přes 130 milionů e-kol. Možná budete jeden z nich!

 elektrokolo-clanekjpg

Možná už elektrokola dobře znáte a zvažujete nákup. A protože trh se každým rokem posouvá, máme pro vás pár věcí, které vám při výběru elektrického kola mohou pomoci.

Kam a jak?

To je velmi důležitý aspekt při výběru. Plánujete svého cyklomazlíka brát primárně na hory? Pak má smysl se koukat hlavně po horských e-kolech. Pokud však patříte mezi ty, pro které je e-pohon dobrou alternativou k MHD, pak vám nejlépe poslouží spíš městské elektrokolo. Určitě totiž víte, že obě varianty vyžadují rozdílné parametry (např. odpružení nebo točivý moment NM). Na horách budete za odpružení rozhodně děkovat, obzvlášť pokud s radostí objevujete nejrůznější terénní trasy. Pro skutečně terénní jízdy rozhodně doporučujeme zvolit celoodpružené e-kolo.

Výdrž baterie na elektrokole

Důležitým aspektem při výběru elektrického kola je také výdrž baterky a dojezd elektrokola. Pokud plánujete spíš kratší trasy, bohatě si vystačíte i s baterií s menší kapacitou kolem 500Wh. Naopak na celodenní výlety, například do hor či po památkách se porozhlédněte spíše po elektrokole s velkokapacitní baterií s kapacitou nad 700 Wh. Díky tomu budete v klidu, že vám pohon nedojde někde na půl cesty a nebudete muset řešit nabíjení mimo domov. V případě, že plánujete vaše nové kolo využívat na oba způsoby, raději tedy investujte do kola s dostatečnou kapacitou baterie a dojezdem.

Víte, že máte v plánu dlouhé trasy, větší dobrodružství a že ze sedla jen tak nesesednete? Pro takové jezdce je ideální třeba elektrokolo od Treku. K některým kompatibilním modelům se totiž dá dokoupit druhá přídavná baterie 500Wh Bosch fungující na systému Range Boost, čeká vás tak dvakrát delší dojezdová vzdálenost a doba mezi nabíjením.  

Kdo bude jezdit aneb zvažte nosnost elektrokola

V pestré nabídce elektrických kol si vybere každý. Je ale potřeba vybírat kolo na míru cyklistovi. Samozřejmostí je rozdělení kol dle pohlaví - tedy na elektrokola vyloženě dámská, unisex, případně dětská. Tady to ale nekončí. Důležitým faktorem je také nosnost. Tedy kolik kg váhy elektrokolo uveze. A to nejen jezdce, ale také nákladu. Pokud necestujete na kole zrovna nalehko, určitě si nosnost pohlídejte. Ale žádný strach, v nabídce najdete i kola s vysokou nosností nad 120 kg. 

Jakou roli hraje rám kola a materiál?

Pak jsou tu také parametry, jako je materiál, ze kterého je elektrokolo vyrobeno. Nejčastější je využito hliníku či karbonu

Hliník je oproti karbonu samozřejmě levnější, ale u karbonu zase oceníte jeho lehkost a tuhost. Karbonové rámy díky tomu lépe dokáží držet stopu a na jezdce okamžitě reagují. Tuhost karbonu oceníte především na rovinatých cestách, ale tam, kde plánujete jet o něco drsněji nebo cesta není úplně kvalitní a hodila by se určitá flexibilita, bude přílišná tuhost spíše nevýhodou.

Oproti tomu hliník si vás může získat snazší nižší pořizovací cenou, kdy za stejnou cenu budete schopni pořídit lépe vybavené kolo z hliníku. Není tolik tuhé než to z karbonu a vhodné i do náročnějších terénů.

Příslušenství na elektrokolo

V neposlední řadě si také před koupí e-biku rozmyslete, zda na svém kole chcete nějakou extra funkci, bez které se neobejdete. Může jít například o LED displej, funkce pomoci při vedení kola, GPS navigace nebo konektor na nabíjení chytrého telefonu. Takové funkce samozřejmě nemají všechna elektrická kola, proto je potřeba mít jasno, zda je to pro vás spíš bonus, nebo nutnost. 

Už víte, po čem toužíte? Pojďme se podívat na představení některých populárních elektrických kol.

Jedním ze zástupců univerzálních kol s motorem může být třeba elegantní a moderní kolo Trek Powerfly 5. To si vás získá právě všestranností. Můžete ho vzít na dovolenou na kolech, ale nebude se trápit ani na rušných městských ulicích. Jako výkonný pomocník je v tomto modelu umístěn špičkový motor Bosch.

 

Mezi dostupnější modely se řadí Trek Powerfly 4. Můžete si vybrat dle své náročnosti, jaký model podle kapacity baterie zvolíte. Nabízíme dvě varianty - 500Wh a 625Wh. I v tomto případě vás určitě velkokapacitní baterie se snadnou manipulací nezradí. Toto svižné elektrické kolo doporučujeme, pokud se s moderním stylem cyklistiky seznamujete, nebo chcete prostě slušné e-kolo na traily, do města i rekreaci. Rám kola velikosti S potěší hlavně jezdce menšího vzrůstu - rám se totiž postupně snižuje a jízda (i nasedání) je tak pohodlnější. Velké plus je i lehčí a tišší motor, díky kterému téměř zapomenete, že kromě vašeho šlapání kolo pohání i elektrický pohon.

Z našeho sousedního Slovenska pochází značka Kellys, která má více než třicet let zkušeností na trhu výroby kol. Vznikla z vášně k cyklistice a je to na ní znát. Vyberte si kolo Kellys Tayen R50 Pink, pokud hledáte zlatou střední cestu pro vaše pravidelné vyjížďky a nebojíte se delších výprav. Počítat můžete s jemnou přípomocí, ale i maximálním výkonem do kopce. Má pevný hliníkový rám, 120 mm vzduchovou vidlici Rock Shox, hydraulické kotoučové brzdy Shimano a vyjímatelnou baterii 720 Wh integrovanou v rámu. Motor nabízí 3 elektrorežimy a v displeji je zabudovaný cyklopočítač. Co se týče dojezdu, už víme, že záleží na několika faktorech, jako je hmotnost jezdce nebo nákladu, profil trasy a terénu, povaha jízdy, atd. Odhadovaný dojezd s Tayen R50 je při kombinaci režimů cca 100 km. S tímto kolem získáte skutečně solidní výkon za slušnou cenu.

 

180056-1_elektrokolo-kellys-tayen-r50-pink-27-5--2021

 

Máte vybráno? Skvěle! Vaše nové elektrokolo můžete mít objednané už dnes a nečekat, až ho naskladníme. V momentě, kdy známe dostupnost konkrétního modelu, umožňujeme totiž našim zákazníkům předobjednávku. Abyste měli jistotu, že jakmile bude kolo na skladě, nikdo vám ho už nevyfoukne!