Jak správně vybrat dětské kolo?

Poohlížíte se po prvním kole pro své dítě? Váš malý cyklista vyrostl a potřebuje větší model? Na co byste při nákupu měli myslet, abyste byli s výběrem spokojení a dítěti se dobře jezdilo? Na všechny zvídavé dotazy dostanete právě teď odpověď!

jak-vybrat-detske-kolo

Kategorie podle věku a výšky dítěte

Nespoléhejte na odhad a vezměte na pomoc metr. Rozdělení kategorií podle věku slouží jen k základní orientaci. Pro správný výběr kola je mnohem důležitější výška dítěte. U nejmladších cyklistů velké rozdíly nejsou, ale jak dítě roste, centimetry jsou stěžejní.

TIP: Postavte dítě na rovnou plochu (ideálně bez obuvi).  Změřte délku nohy z vnější strany od chodidla po kyčel. Výsledné centimetry vám napoví, která kategorie dětských kol bude ta pravá.

✅ kategorie - kolo 12”

Kolo pro nejmenší. V této kategorii najdete odrážedla, která jsou pro začátky ideální a dítě díky nim získá potřebnou stabilitu. Ve stejné velikosti už pořídíte i klasické kolo se šlapátky. Jde o kola jednorychlostní. K lepší stabilitě lze přidělat stabilizační kolečka.

  • věk: 2 - 4 roky
  • výška dítěte: 80 -108 cm
  • délka vnější strany nohy od chodidla po kyčel: 30 - 40 cm

✅ kategorie - kolo 16”

Začátečnické kolo, které se od předchozí kategorie liší o pouhé 4 cm v průměru kol. Tato kategorie je také jednorychlostní a je možné dopřát dítěti oporu postranními kolečky.

  • věk: 4 - 6 let
  • výška dítěte:  95 -122 cm
  • délka vnější strany nohy od chodidla po kyčel: cca 48 cm

✅ kategorie - kolo 20” 

Kola této kategorie jsou již vybavena vícerychlostní přehazovačkou, přední i zadní brzdou a jen výjimečně brzdou na zpětné sešlápnutí. Tato velikost už bude sloužit dítěti i několik let. 

  • věk: 5 - 8 let
  • výška dítěte:  110 -135 cm
  • délka vnější strany nohy od chodidla po kyčel: 53 - 58 cm

✅ kategorie - kolo 24”

Kola od velikosti 24” a výše se řadí mezi tzv. juniorská kola. Jejich výbava často odpovídá dospělácké kategorii. Kola jsou vícepřevodová, zvolit můžete i vhodné odpružení. Vybírat lze i podle účelu - kolo silniční, horské nebo trekové.

  • věk: od 9 let
  • výška dítěte:  okolo 145 cm
  • délka vnější strany nohy od chodidla po kyčel: 60 - 71 cm

✅ kategorie - kolo 26” 

  • věk: 7 - 12 let
  • výška dítěte:  120 - 150 cm
  • délka vnější strany nohy od chodidla po kyčel: 66 - 79 cm

✅ kategorie - kolo 27,5”

  • věk: 9 - 13 let
  • výška dítěte:  140 - 155 cm
  • délka vnější strany nohy od chodidla po kyčel: od 64 cm

 

Možná už máte vybranou správnou velikost, typ kola i oblíbenou barevnou kombinaci. Před samotným nákupem vezměte ale v potaz ještě jeden parametr -  hmotnost kola. Stejně jako při výběru dospělácké verze, i v dětské kategorii jsou rozdíly. Každé kilo navíc znamená méně pohodlí pro malého cyklistu. 

5 věcí, kterým rozhodně věnujte pozornost

  1. Má řetěz plastové krytí po celé délce?
  2. Může dítě (u malých kol) brzdit sešlápnutím dozadu?
  3. Je tyč rámu dostatečně nízko, aby dítě mohlo bezpečně sesednout?
  4. Umožňují pedály lehký sešlap?
  5. Nemají některé části kola ostré hrany, o které by se dítě mohlo zranit?

Pokud kolo některý v uvedených bodů postrádá, nákupu se vyhněte. Určitě se proto vyplatí zvolit kvalitní kolo zavedené značky, kde se na bezpečnost dětí dbá už při výrobě.

A co dětská výbava na kolo?

Děti se těší na kole především ze samotné jízdy a speciální doplňky většinou nevyžadují. Přesto jim dopřejte, už od počátku, plnohodnotnou výbavu. Povinnými bezpečnostními prvky jsou helma nebo odrazky.

I tady je čas na lehkou ruku a krejčovský metr. Správná helma si zaslouží při výběru stejnou pozornost. 

Tip: Pomocí krejčovského metru změřte dítěti obvod hlavy v nejširším místě cca 1 cm nad obočím. Získáte přesný údaj pro výběr velikosti. Pokud nevlastníte krejčovský metr, pomozte si provázkem, který následně přeměříte.

Ani u helmy nekupujte zbytečně velký rozměr. Ty běžné se obvykle dají regulovat o 5 cm a hlava neroste tak rychle. Malé děti potřebují novou helmu přibližně každé dva roky. Starším cyklistům vydrží o něco déle (3 - 5 let).

Nepodceňte výběr dětských cyklistických rukavic

Díky nim bude dětská ruka svírat řídítka opravdu stabilně. Řeč je o rukavicích. Pořiďte je dětem i na drobné vyjížďky. Nejde jen o pohodlí, které rukavice dlaním poskytují, ale také o bezpečnější úchop za každého počasí. V zimě chrání před prochladnutím a v létě dobře absorbují pot. 

Zpříjemnit dětem jízdu můžete i vlastním košíkem a lahví na vodu.

A když jim pořídíte zvonek, budou překážející chodce rády odhánět za vás.

Ve dvou se to lépe táhne

Na delší výlety nebo jízdy v kopcovitém terénu se můžete bez obav vydat i s dětmi. Pro případ, že jim dojdou síly stačí, když se na cestu vybavíte tažným lanem.  Lano SHOTGUN MTB (s tlumením nárazu) jednoduše připevníte i vyjmete. Cesta do kopce vás sice bude stát o trochu více vaší energie, ale do cíle dorazíte všichni společně.