Jak správně vybrat helmu pro bezpečnou jízdu

Cyklistická helma k patří k ježdění na kole asi jako puk k hokejce. Obojí sice může fungovat samostatně, ale jen dohromady je to optimální. Bez helmy byste totiž neměli vyrážet ani tehdy, když jedete jen kousek. Možná vám nebudou romanticky vlát vlasy ve větru, ale zase si při případné nehodě ušetříte mnoho trápení a možná vám tento základní kousek cyklistického vybavení dokonce zachrání život. Jenže není přilba, jako přilba. Pokud tápete, po které sáhnout, a která pro vás bude ta nejlepší, žádný problém. V dnešním článku vám problematiku výběru cyklistických přileb osvětlíme. A kdyby ani to nepomohlo, rádi vám s výběrem poradíme přímo na naší liberecké prodejně. 

poc-cyklisticka-helma

Jak zákon káže

Ze zákona musí mít přilbu na kole každé dítě až do dovršení plnoletosti, tedy do 18 let. U dospělých zákonná povinnost není. To však neznamená, že s dospělostí vám nebezpečí nehrozí a můžete bez problému jezdit i bez helmy. Jen zde legislativa počítá s vlastní zodpovědnosti každého cyklisty. Odborníci ale jasně doporučují přilbu nosit vždy, když šlápnete do pedálů. 

Ze statistik sdružení BESIP dokonce vychází, že cyklisté s přilbou mají 19x menší riziko úmrtí než ti, kteří helmu považují za zbytečnost. A to už není úplně málo. Pokud patříte mezi ty, kteří nošení přilby na kole berou jako samozřejmost a hledáte tu správnou, jste tu dobře. Pojďme se podívat na to, jaké parametry hrají při výběru roli. 

 

 Koho má přilba na kole chránit?

Cyklistu, jasně. Jenže v tomto případě narážíme také na to, že právě pohlaví je jedním z hlavních rozřazovacích parametrů. Jde především o velikost. Mkoho má uži mají obvykle větší hlavy než ženy či děti, proto i cyklistické helmy rozdělujeme na pánské, dámské a dětské. Pánské se často označují i jako unisexové, Jezdit s nimi proto mohou i ženy, jde hlavně o vhodnou velikost. Dámské helmy na kolo bývají navíc mnohdy zdobené ženskými motivy a jak už jsme zmínili, bývají menší. A jak poznat tu správnou velikost? Stačí vám k tomu krejčovský metr, kterým změříte obvod hlavy zhruba v půlce čela. Podle obvodu pak vybíráte velikost. Zároveň platí, že helma na kolo by vás rozhodně neměla nikde tlačit, ale ani plandat.

 

Do terénu nebo na silnici?

Dalším kritériem, které je potřeba při výběru perfektní cyklistické helmy vzít v potaz, je to, kam s vaší novou peckou, jak se přilbám často přezdívá, budete nejčastěji jezdit. Jinou helmu užijete při klasickém dojíždění do práce a jinou třeba na trail. Zákazníci nejčastěji sahají po silniční přilbě, která je lehká, dobře větrá a využijete ji nejen na silnici, ale klidně i na krosovém kole. Pokud vás ale láká spíš adrenalin a skoky, sáhněte po přilbě určené na downhill či BMX. Ta totiž nechrání jen vrchní část hlavy, ale rovnou celou hlavu od vrchu až po bradu. Bezpečná je dost, ale do města vezměte spíš městskou přilbu. Ta má trochu kulatější tvar než silniční a trochu připomíná přilbu vhodnou k jízdě na koni.

prilby-na-kolo-poc 

Cyklistické helmy se dají dál dělit i podle dalších parametrů a přání, výše dva zmíněné jsou ale to hlavní. Pokud už máte jasno, kam s helmou budete jezdit nejčastěji, můžete začít zkoumat, který materiál či způsob odvětrávání bude nejvíc vyhovovat. Nejčastěji se setkáte s přilbami, které tvoří polystyrenový skelet. Pokud ale chcete něco bezpečnějšího, prémiové přilby bývají navíc vyztužené třeba kevlarem, hliníkem atd. Při výběru si pohlídejte také hmotnost. Tady samozřejmě platí, že čím méně, tím lépe. Rozhodovat se ale můžete také podle systému odvětrávání či hygieně - tedy zda má helma vyjímatelné polstrování nebo je vybavena systémem na ničení bakterií.

Správná velikost a pozice helmy

Výše už jsme psali, jak se správně změřit. Jak ale poznáte, že vám helma skutečně sedí? Zkuste si ji doma nasadit a pak prudce sklopit hlavu. Pokud se přilba neposunula, máte vhodnou velikost. Většina kvalitních helem je navíc vybavená kolečkem, díky kterému hravě uzpůsobíte velikost tak, aby vám perfektně seděla.