Základní průvodce výběrem in-line bruslí

K létu neodmyslitelně patří nejen kolo a cyklistika, ale také jízda na kolečkových bruslích. Že inlajny ještě pořád nevlastníte? To je strašná škoda! Můžete si na nich užít spoustu zábavy, přiblíží vás k vysněné postavě a navíc při jízdě na inlinových bruslích dokonale zapojíte všechny svaly. Je skvělá aktivita, pokud chcete zpevnit celé tělo. Zapojit se může celá rodina. Kolečkové brusle se totiž perfektně hodí jak pro dospělé (máme na mysli i důchodce), tak pro děti. A klidně aktivitu spojte s vyjížďkou na zmrzlinu - během jízdy spálíte tolik kalorií, že si ji budete moct vychutnat úplně bez výčitek. V dnešním článku vám ukážeme, jak se v široké nabídce bruslí s kolečky vyznat a vybrat ty, které vám budou dělat největší radost.

Jeden sport, mnoho aktivit

Jízda na kolečkových bruslích je všechno, jen ne nudná. A jednou z velkých výhod je i to, že si každý najde tu aktivitu, která ho na in-line jízdě bude bavit. Můžete s nimi vyrazit na cyklostezku a během jízdy (klidně i s kočárkem, pokud jste rodiče) si třeba povídat. Nebo se místo kochání přírodou můžete zaměřit na adrenalinovější skoky, triky či rovnou tanec. Milovníky rychlosti zase zaujme možnost závodit či pilovat techniku na oválu. Možností je zkrátka mnoho, stejně jako zábavy, kterou vám tento letní sport přinese. 

Není brusle, jako brusle

Možná vás překvapí, že jednotlivých druhů inlajnových bruslí není zrovna málo. Pokud plánujete na kolečkáčích vyrážet hlavně na poklidné vyjížďky, zajímat vás budou fitness in-line brusle. V případě, že vás lákají spíš triky a různé taneční kreace či skoky, sáhněte rozhodně po freestyle kolečkových bruslích. Ty obujete hlavně ve městě, ve skateparcích a podobně. Oproti fitness bruslím jsou o kousek méně pohodlné, za to na nich můžete vymýšlet všelijakou zábavu - od slalomu až po jízdu po schodech (tu ale doporučujeme zařadit až budete mít nějaké zkušenosti). Pro ty, kteří si potrpí na rychlost a chtějí závodit s větrem jsou určené speed in-liny. Nikdo ale neříká, že musíte bruslit jen po silnici. Do terénu ale obujte speciální terénní kolečkové brusle s nafukovacími kolečky. 

Jaká tvrdost bude ta vaše?

Jeden z nejdůležitějších parametrů, který by vám při výběru nových in-linů neměl uniknout, je tvrdost koleček. Tu poznáte podle čísla a písmena A, kdy platí, že čím menší číslo, tím měkčí kolečko daná brusle má. Proč by vás právě tento údaj měl zajímat? Měkká kolečka jsou pohodlná - dobře absorbují nerovnosti a bruslení je tak bez poskakování. U měkkých koleček ale nemůžete počítat s velkou rychlostí. Pokud toužíte právě po rychlé jízdě, sáhněte spíš po inlinech s tvrdšími kolečky. Brusle mohou o kousek víc drncat, ale zase to na nich pořádně rozjedete. Jedna z výhod koleček s vyšší tvrdostí je také menší opotřebování - kolečka vám proto déle vydrží. Začátečníkům všeobecně doporučujeme zlatý střed - cca 85A

✅ Spark 80

Tyto populární kolečkové brusle značky Rollerblade se dokonale hodí pro rekreační či začínající bruslaře. Zkrátka pro ty z vás, kteří chtějí mít kvalitní kolečkové brusle, ale nehodlají na nich strávit sedm dní v týdnu. Potěší vás dobrou boční oporou, bezpečnostní konstrukcí, maximálním pohodlím i padnoucím zapínáním. Samozřejmostí je dámská i pánská varianta bruslí. Jsou tedy ideální na bruslení v párech. 

✅ Spark 84

U značky Rollerblade ale ještě zůstaneme. Model Spark 84 si vás získá vyšší manžetou, díky které bude váš kotník vždy ideálně zafixovaný, což vám výrazně pomůže s rovnováhou. O to, aby se vám v těchto skvělých in-linech nepotila noha, se postará komfortní síťovina v oblasti jazyka. Oproti předchozímu modelu mají větší kolečka, jsou proto rychlejší. 

✅ Tempish Swist

Jak už jsme zmiňovali, inline bruslení je sport pro celou rodinu. Nesmíme proto zapomínat ani na dětské in-line brusle. Tempish Swist jsou vysoce kvalitní dětské kolečkové brusle, které vás potěší i příznivou cenou. Děti se do nich zamilují díky pestrému designu, rodiče zase ocení stabilitu boty i to, že si její velikost mohou přizpůsobit přesně podle toho, jak dítěti poroste noha.

Na co nezapomenout?

Obzvlášť, pokud s in-line bruslemi teprve začínáte (ale i pokud jste ostřílený návštěvník in-line tras), nezapomeňte na bezpečnost. Proto by ve vaší výbavě na kolečkové brusle rozhodně neměla chybět řádná helma či chrániče. Ušetříte si tak mnoho případných starostí a zdravotních komplikací. Dobrá zpráva je, že u nás najdete nejen in-line brusle, ale také všechny doplňky k venkovnímu bruslení. Vždyť to znáte, na první místě je bezpečnost, pak přichází zábava.